Káva Tanzania Sambewe natural - Balení: 1000g

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje

44,10 € 44,10 €/balení
Skladem
ks
Odrůda Coffea Arabica, variety N 39, KP 423
Zpracování:  metodou suchou (natural)
Země původu, farma: Tanzanie, oblast Mbeya, zpracovatelská stanice Sambeve, 1616 m.n.m..
Chuťový profil: V chuti svěží čerstvé peckovice, borůvkový džem, čajové a květinové tóny.
Vhodné na espresso i na filtr.
Stupeň pražení: světlejší pražení
Cupping score: 87 bodů

Tanzanie

Tanzanie je jednou z předních afrických zemí pěstujících kávu, známou především svou arabikou pěstovanou na úbočích hor Kilimandžáro a Meru. Díky sopečné půdě, vysoké nadmořské výšce a ideálnímu klimatu se zde produkuje káva s výrazným tělem, jemnou kyselostí a ovocnými tóny.

Hlavní oblasti pěstování kávy v Tanzanii

Nejvýznamnější pěstitelské oblasti jsou:

  • Region Kilimandžáro

  • Arusha

  • Mbeya a Songwe

  • Bukoba (Robusta)

Zatímco většina kávy z Tanzanie je arabika (Arabica), v západní části země se pěstuje také robusta, vhodná například pro espresso směsi.

Proces pěstování a sklizně

Většina tanzanské kávy pochází od malých farmářů (tzv. smallholders). Káva se obvykle pěstuje organicky, bez chemických hnojiv, a zpracovává se promytou metodou (washed process), která zvýrazňuje její chuťové vlastnosti. Sklizeň probíhá od července do října.

čerstvě pražená káva z Tanzanie

Zpracovatelská stanice Sambewe

čerstvě pražená káva z Tanzanie z promývací stanice Sambewe

Mbeya je jedním z nejdůležitějších kávových regionů Tanzánie, ležící v blízkosti jezera Nyasa a na pomezí národního parku Kitulo. Tato oblast je známá nejen svou úrodnou půdou, ale i malými rodinnými farmami, které zde po generace pěstují kávovníky. Zemědělství je zde hluboce zakořeněné v místní kultuře – kávové třešně jsou sklízeny ručně a farmáři pečlivě dbají na každý detail sklizně a zpracování.

Zpracovatelská stanice Sambewe spolupracuje s více než 400 drobnými farmáři, kteří do ní přivážejí své pečlivě ručně sbírané třešně. 

Tento konkrétní lot byl zpracován naturální metodou, kdy hned po sběru byly třešně přemístěny na africké postele a sušeny 21 dní. Jsme moc rádi, že se nám podařilo najít takovou kávu, protože naturální Tanzánii jsme v nabídce ještě neměli a určitě s touto zpracovatelskou stanicí nespolupracujeme naposled. Kávy z Tanzánie zastřešuje organizace AMCOS.

Príslušenstvo5