Káva Honduras Gesha Anaerobic - Balení: 100g
| Odrůda | Coffea Arabica, varieta Gesha |
| Zpracování: | Natural anaerobic |
| Země původu, farma: | Honduras, oblast Santa Bárbara, Finca Jerusalen, 1300-1650 m.n.m. |
| Chuťový profil: | Káva s tóny tamarindu, čokolády a borůvek. |
| Stupeň pražení: | |
| Cupping score: | 93 |
Honduras
|
Honduras je malým, ale mocným producentem kávy. Země se může pochlubit největší produkcí kávy na obyvatele na světě. Od roku 2017 se Honduras začal umisťovat na třetím místě v objemu produkce kávy Arabica na světě. O toto místo soupeří s Etiopií - zemí desetkrát větší než Honduras. Obě země si každoročně vyměňují třetí až čtvrté místo, ale i tak je tento úspěch působivý. Honduras má vše, co potřebuje k tomu, aby se stal předním producentem výběrové kávy. Země má vhodné podmínky pro pěstování, bohatou úrodnou půdu a vysokou nadmořskou výšku (téměř všechny farmy se nacházejí v nadmořské výšce nad 1 000 metrů) a navíc rozmanité mikroklima. Od počátku roku 2000 se odvětví začalo zaměřovat na kvalitu. Zlepšená infrastruktura (lepší mechanické sušárny, centralizované mokré mlýny, rostoucí počet solárních sušáren), školení v oblasti kontroly a zajištění kvality (oddělování šarží podle kvality, školy cupperů atd.), vzestup vývozců zaměřených na speciality, zvýšené objemy certifikované kávy a sílící družstevní hnutí - to vše společně přispělo k tomu, že se honduraská káva stala „kávou, kterou je třeba sledovat.. |
![]() |
Finca Jerusalelen
![]() |
Historie variety Gesha
![]() |
Anaerobní zpracování
![]() |
Farmáři ručně sbírají zralé třešně a dodávají je ke zpracování. Při příjmu zaměstnanci třešně vizuálně zkontrolují a k anaerobní fermentaci přijmou pouze plně zralé třešně. Vybrané třešně jsou pevně zabaleny do sáčků GrainPro a uzavřeny. Třešně fermentují anaerobně (bez přístupu kyslíku) po dobu 18 až 24 hodin. Po fermentaci se třešně opatrně vyjmou z pytlů a uloží se k sušení na přímém slunci na vyvýšených lůžkách. Pracovníci třešně často otáčejí, aby se podpořilo rovnoměrné sušení. Sušení třešní trvá přibližně 2 až 3 týdny. |
Príslušenstvo6
Články

Jak správně skladovat kávu, aby zůstala čerstvá?
Čerstvá výběrová káva si zaslouží víc než jen otevřený sáček v kuchyni. V článku zjistíte, jak ji správně uchovávat, proč ji nedávat do lednice a proč se vyplatí mít doma vakuovou dózu Coffeevac – jednoduché, ale účinné řešení, které udrží chuť a aroma kávy déle živé.









