Káva Honduras Capucas Organic

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje

od 2,76 €
ks
PORTA

Káva Honduras Capucas Organic viac

Odrůda Coffea Arabica, variety Bourbon, Catuaí, Caturra, IHCAFE 90, Lempira, Pacas
Zpracování:  Mokrá metoda (Washed), ruční sběr
Země původu, farma: Honduras, Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada, oblast Las Capucas, San Pedro, 1350 – 1600 m.n.m
Chuťový profil: Jemná vůně, v chuti nalezneme tóny čokolády a karamelu. Dlouhá hořká dochuť.
Stupeň pražení: tmavší pražení
Cupping score: 82,,5 bodů

Honduras

Honduras je malým, ale mocným producentem kávy. Země se může pochlubit největší produkcí kávy na obyvatele na světě. Od roku 2017 se Honduras začal umisťovat na třetím místě v objemu produkce kávy Arabica na světě. O toto místo soupeří s Etiopií - zemí desetkrát větší než Honduras.  Obě země si každoročně vyměňují třetí až čtvrté místo, ale i tak je tento úspěch působivý.

Honduras má vše, co potřebuje k tomu, aby se stal předním producentem výběrové kávy. Země má vhodné podmínky pro pěstování, bohatou úrodnou půdu a vysokou nadmořskou výšku (téměř všechny farmy se nacházejí v nadmořské výšce nad 1 000 metrů) a navíc rozmanité mikroklima.

Od počátku roku 2000 se odvětví začalo zaměřovat na kvalitu. Zlepšená infrastruktura (lepší mechanické sušárny, centralizované mokré mlýny, rostoucí počet solárních sušáren), školení v oblasti kontroly a zajištění kvality (oddělování šarží podle kvality, školy cupperů atd.), vzestup vývozců zaměřených na speciality, zvýšené objemy certifikované kávy a sílící družstevní hnutí - to vše společně přispělo k tomu, že se honduraská káva stala „kávou, kterou je třeba sledovat..

čerstvě pražená káva z Hondurasu

Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada

čerstvě pražená káva z Hondurasu kooperativa Capucas

Omar Rodríguez Interiano založil v roce 1999 družstvo Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada (COCAFCAL), aby se mohl podělit o klíč k úspěchu při pěstování a prodeji výběrové kávy s ostatními pěstiteli v regionu. Dnes má COCAFCAL více než 950 členů. Členové se nacházejí v 16 komunitách v departementu Copán.

Družstvo centralizuje zpracování třešní, aby zachovalo vysokou kvalitu kávy. Třešně jsou selektivně ručně sbírány a dodávány do družstevních mokrých mlýnů. Třešně se rozemelou a poté fermentují. Po fermentaci se pergamen promyje v čisté vodě, aby se odstranil zbývající sliz, a uloží se k sušení. Na sušení pergamenu dohlíží 24 hodin denně speciálně vyškolený personál.  Sušení pergamenu trvá 10 až 20 dní.

Družstvo vybudovalo solární sušárny, které mají 800 sít a mohou najednou usušit až 80 tun kávy. Solární sušičky také poskytují stálou práci více než 12 lidem po celý rok. Družstvo také poskytuje technickou pomoc a financování, aby pomohlo členům postavit si vlastní solární sušičky.

COCAFCAL také investuje do místních komunit, v nichž působí. Financují opravy ulic, terénní školy pro producenty, fotbalové programy pro místní děti. Přispívají místním zdravotním střediskům a poskytují peníze na dopravu na lékařské kliniky v naléhavých případech. Financují také lékařské kliniky, které jezdí do odlehlých oblastí a poskytují základní zdravotní a zubní péči.