Káva Honduras bezkofeinová Swiss Water - Balení: 250g
Odrůda | Coffea Arabica |
Zpracování: | Mokrá metoda (Washed), dekofeinování procesem pomocí Swiss water |
Země původu, farma: | Honduras |
Chuťový profil: | Plná chuť, tóny čokolády a karamelu s dlouhou dochutí a nízkou aciditou. |
Stupeň pražení: | ![]() |
Honduras
Honduras je malým, ale mocným producentem kávy. Země se může pochlubit největší produkcí kávy na obyvatele na světě. Od roku 2017 se Honduras začal umisťovat na třetím místě v objemu produkce kávy Arabica na světě. O toto místo soupeří s Etiopií - zemí desetkrát větší než Honduras. Obě země si každoročně vyměňují třetí až čtvrté místo, ale i tak je tento úspěch působivý. Honduras má vše, co potřebuje k tomu, aby se stal předním producentem výběrové kávy. Země má vhodné podmínky pro pěstování, bohatou úrodnou půdu a vysokou nadmořskou výšku (téměř všechny farmy se nacházejí v nadmořské výšce nad 1 000 metrů) a navíc rozmanité mikroklima. Od počátku roku 2000 se odvětví začalo zaměřovat na kvalitu. Zlepšená infrastruktura (lepší mechanické sušárny, centralizované mokré mlýny, rostoucí počet solárních sušáren), školení v oblasti kontroly a zajištění kvality (oddělování šarží podle kvality, školy cupperů atd.), vzestup vývozců zaměřených na speciality, zvýšené objemy certifikované kávy a sílící družstevní hnutí - to vše společně přispělo k tomu, že se honduraská káva stala „kávou, kterou je třeba sledovat.. |
![]() |
Dekofeinizace metodou Swiss Water
![]() |
Jde o efektivní a přitom nechemickou metodu. Tato metoda je poměrně drahá, jelikož se musí zrna namáčet ve vodě, za účelem vyluhování kofeinu. Ten se z vody odstraňuje na aktivovaných uhlíkových filtrech a pak se zrna suší ve speciálních nádržích. Zbytková voda, která obsahuje vonné látky, se odpařením zredukuje na koncentrát, kterým se zrna postříkají. |
Príslušenstvo4
Články

Jak správně skladovat kávu, aby zůstala čerstvá?
Čerstvá výběrová káva si zaslouží víc než jen otevřený sáček v kuchyni. V článku zjistíte, jak ji správně uchovávat, proč ji nedávat do lednice a proč se vyplatí mít doma vakuovou dózu Coffeevac – jednoduché, ale účinné řešení, které udrží chuť a aroma kávy déle živé.