Káva Ethiopia Suke Quto natural
![PORTA PORTA](https://prazirna-kavy-porta.s28.cdn-upgates.com/_cache/7/f/7fdc44acd1c6369f11e9ad72007a4f04-porta-logo-titulka.png)
Káva Ethiopia Suke Quto natural viac
Odrůda | Coffea Arabica, varieta Heirloom |
Zpracování: | suchá metoda (natural) |
Země původu, farma: | Ethiopia, oblast Guji, farma Suke Quto, 1800-2200 m.n.m. |
Chuťový profil: | V kávě nalezneme tóny jahod, borůvkového džemu a černého čaje. Vhodné především na filtr. |
Stupeň pražení: | ![]() |
Cupping score: | 86,5 bodů |
Ethiopia
Etiopie je 5. největší producent kávy na světě s 5% světové produkce. Etiopie je také často považována za původce pěstování kávovníku arabského (arabiky) společně s jižním Súdánem. Pěstuje se zde arabika v podobě původních heirloom odrůd se naturálním nebo promytým zpracováním. V Etiopii nenalezneme mnoho velkých kávových farem, protože kávovníky rostou v sadech, lesích nebo na plantážích drobných farmářu. Ale i tak je do výroby kávy zapojeno přes 15 milionů lidí v zemi. Je zde mnoho kávových oblastí, které zabírají nemalou část země, zvláště pak jihozápad a východ země. Mezi nejznámější oblasti patří Sidamo, Yirgacheffe, Guji nebo Limu. Kávy z Etiopie jsou typické svou ovocností s květinovými, bylinnými nebo citrusovými tóny a proto jsou vhodné na alternativní přípravy kávy. |
![]() |
Farma Suke Quto
![]() |
Farma Suke Quto se rozkládá na vrcholcích a v údolích oblasti Odo Shakisso. Půda zde, bohatá na vulkanický podklad, je velmi úrodná. Tesfaye udržuje její kvalitu pomocí organické recyklace – prostřednictvím opadu listí a kořenových zbytků z kávovníků a stínových stromů. Všechny kávy z farmy Suke Quto mají certifikaci organického zemědělství a Rainforest Alliance. |