Káva Ethiopia Banko Gotiti
Odrůda | Coffea Arabica, varieta Heirloom |
Zpracování: | mokrá metoda (washed) |
Země původu, farma: | Ethiopia, oblast Gedeb, zprac. stanice Banko Gotiti, 2100 m.n.m. |
Chuťový profil: | V chuti naleznete černý rybíz, broskev, lemongrass, bílý čaj. Vhodné na espresso, ale především na filtr. |
Stupeň pražení: | ![]() |
Cupping score: | 87,5 bodů |
Ethiopia
Etiopie je 5. největší producent kávy na světě s 5% světové produkce. Etiopie je také často považována za původce pěstování kávovníku arabského (arabiky) společně s jižním Súdánem. Pěstuje se zde arabika v podobě původních heirloom odrůd se naturálním nebo promytým zpracováním. V Etiopii nenalezneme mnoho velkých kávových farem, protože kávovníky rostou v sadech, lesích nebo na plantážích drobných farmářu. Ale i tak je do výroby kávy zapojeno přes 15 milionů lidí v zemi. Je zde mnoho kávových oblastí, které zabírají nemalou část země, zvláště pak jihozápad a východ země. Mezi nejznámější oblasti patří Sidamo, Yirgacheffe, Guji nebo Limu. Kávy z Etiopie jsou typické svou ovocností s květinovými, bylinnými nebo citrusovými tóny a proto jsou vhodné na alternativní přípravy kávy. |
![]() |
Promývací stanice Banko Gotiti
![]() |
Kávová oblast Gedeb, nacházející se v etiopském regionu Yirgacheffe, je proslulá svými výjimečnými kávami, které patří mezi nejlepší na světě. Tato oblast se vyznačuje unikátními klimatickými podmínkami a bohatou vulkanickou půdou, která dodává kávovým zrnům jedinečné chuťové profily. Kávy z Gedebu často vykazují komplexní chutě s výraznými květinovými tóny, citrusovou kyselostí a sladkými ovocnými podtóny, což je důsledek tradičních metod zpracování a pečlivého pěstování. V kombinaci s vysokou nadmořskou výškou, která se pohybuje mezi 1900 a 2300 metry, se zdejší kávová zrna stávají skutečně výjimečnými. Vesnice Banko Gotiti, nacházející se v samém srdci Gedebu, je jedním z klenotů této oblasti. Banko Gotiti je známá svou komunitní výrobou kávy a kvalitními mikro-loty, které často získávají uznání na mezinárodních trzích. Vesničané zde tradičně pěstují kávu na malých farmách a věnují mimořádnou péči každému kroku procesu, od pěstování až po sušení a zpracování. Díky tomuto pečlivému přístupu má káva z Banko Gotiti charakteristickou chuťovou paletu s výraznými tóny jasmínu, bergamotu a černého čaje, které jsou oceňovány milovníky kávy po celém světě. Tato vesnice tak představuje nejen kulturní, ale i agronomický poklad regionu Gedeb. Tato káva pochází od farmářů, kteří své kávové třešně dodávají do promycí stanice Banko Gotiti. Stanice má přibližně 780 členů z okolních oblastí. Jejich farmy mají v průměru rozlohu 2 hektary. Během sklizňové sezóny přinášejí svojí úrodu do stanice, kde jsou třešně tříděny, zbaveny slupky, fermentovány, promyty a nakonec sušeny přibližně 12-15 dní na slunci na takzvaných afrických postelích. Během dne je pergamen neustále obracen, aby byl zajištěn rovnoměrný proces sušení. |