Káva Columbie - bezkofeinová - Balení: 500g
Odrůda | Coffea Arabica, Excelso EP (src 15) |
Zpracování: | Mokrá metoda (Washed), dekofeinování procesem pomocí CO2 |
Země původu, farma: | Columbie |
Chuťový profil: | Plná chuť, tóny čokolády. |
Stupeň pražení: | ![]() |
Columbie
Kolumbie je předním výrobcem kávy s celkovým zastoupením 6% světové produkce.V Kolumbii se pěstuje hlavně arabika ve varietách Typika, Bourbon, Caturra, Maragogipe nebo Castilo. Káve se zde zpracovává mokrou cestou, ale novým fenoménem je také zpracování typu honey. Káva dává obživu milionům Kolumbijců, kteří většinou vou kávu dávají pro sdružení malých farem. přibývá ale i Kolumbijců, kteří pijí kolumbijské kávy, pro to se 20% produkce spotřebuje přímo v zemi. Káva se v Kolumbii pěstu hlavně v hornatých oblastech na západě země. Největšímy oblastmy jsou Huila, Tolima nebo Santander. Káva z Kolumbie je velmi rozmanitá díky rozloze země a mikroklimatůmv kolumbijských horách. V Kolumbii najdeme kávy jak sladké, čokoládové nebo ořechové, tak ovocné, květinové až tropické tóny. | ![]() |
Dekofeinizace metodou pomocí CO2
Dekofeinizace pomocí oxidu uhličitého (CO2) je metoda, která se používá k odstranění kofeinu z kávových zrn. Tento postup se stává stále populárnějším pro svou efektivitu a šetrnost k chuti kávy.
Jak to funguje:
- Předúprava: Kávová zrna jsou nejprve navlhčena, což pomáhá otevřít jejich strukturu.
- Vysokotlaký CO2: Následně se do zrn přivádí oxid uhličitý pod vysokým tlakem. Když je CO2 v tekutém stavu, má schopnost selektivně absorbovat kofein.
- Oddělení kofeinu: Kofein se rozpouští v kapalném CO2 a je následně oddělen od kávových zrn.
- Regenerace CO2: Použitý CO2 může být znovu stlačen a použit opakovaně, čímž se zvyšuje efektivita procesu.
Výhody:
- Udržení chuti: Tato metoda má minimální vliv na chuť a aroma kávy ve srovnání s některými jinými metodami dekofeinizace.
- Eco-friendliness: CO2 je přírodní látka a jeho použití je ekologičtější než některé chemické rozpouštědla.
Príslušenstvo5
Články
Jak kávu balíme
![]() |
Kávu balíme do speciálních třívrstvých sáčků pečlivě zatavených. Sáčky jsou opatřeny trhacím proužkem pro snadné otevření a zip pro opětovné hermetické uzavření. |