Káva Kenya Mwiria

Upřesněte výběr produktu
Varianta neexistuje

od 110 Kč
ks
PORTA

Káva Kenya Mwiria Více

Odrůda Coffea Arabica, variety SL28, SL34
Zpracování:  metodou mokrou (washed)
Země původu, farma: Kenya, východní část Embu, 1300 – 1900 m.n.m.
Chuťový profil: V kávě nalezneme tóny černého rybízu, malin, dlouhá dochuť.
Jemná acidita. Vhodné na filtr
Stupeň pražení: světlejší pražení
Cupping score: 87,3 bodů

Kenya

Přestože pěstování kávy začalo v Keni poměrně pozdě, toto odvětví si získalo a udrželo působivou pověst. Od počátku produkce je keňská káva uznávána pro svou vysokou kvalitu, pečlivou přípravu a vynikající chuť. Více než 600 000 drobných pěstitelů, kteří obhospodařují méně než 5 akrů, dnes tvoří 99 % keňské populace pěstující kávu. Jejich farmy pokrývají více než 75 % celkové plochy pro pěstování kávy a produkují téměř 70 % kávy v zemi. Tito farmáři jsou sdruženi do stovek farmářských družstev (Farmer Cooperative Societies - FCS), z nichž všechna provozují alespoň jeden zpracovatelský závod . Zbytek roční produkce pěstují a zpracovávají malé, střední a velké pozemkové podniky. Většina větších farem má vlastní zpracovatelský závod. Většina keňské kávy se kompletně pere a suší na vyvýšených lůžkách. Země si stále udržuje pověst země s vysokou kvalitou a důrazem na detail v mnoha pracích stanicích. Nejlepší zpracovatelské závody používají přísné postupy třídění při příjmu třešní a v mnoha z nich pracují stejní vedoucí pracovníci po celá léta. čerstvě pražená káva z Keně z promývací stanice Mwiria

Promývací stanice Mwiria

čerstvě pražená káva z Keně z promývací stanice Mwiria V promývací stanici Mwiria pracují tři stálí zaměstnanci a během sezóny zaměstnávají dalších 30 lidí. Drobní pěstitelé ručně sbírají pouze zralé třešně a dodávají je do promývací stanice Mwiria. Při příjmu třešní dohlíží pracovník na pečlivé vizuální třídění a splavování, přičemž přijímá pouze husté a zralé třešně. Po příjmu se třešně rozmělní a mokrou cestou se nechají 12 až 28 hodin kvasit v kvasných nádržích společnosti Mwiria. Po fermentaci se káva promyje čistou vodou a třídí se v třídicích kanálech. Pergamen se ukládá k sušení na vyvýšená lůžka. Během sezóny, kdy jsou lůžka neustále v provozu, může být pergamen před sušením namočen až na 24 hodin v čisté cirkulující vodě. Pracovníci pergamen často shrabují, aby bylo zajištěno rovnoměrné sušení. Pergamen schne přibližně 14 až 21 dní. Aby společnost Mwiria zlepšila svůj dopad na životní prostředí, má 9 jímek na vsakování vody, které filtrují a odvádějí odpadní vodu ze zpracování. Díky výsadbě napierské trávy a množství stromů v okolí jímek se z vody odfiltrují přebytečné živiny a další vedlejší produkty zpracování, čímž se udržují čistší a bezpečnější vodní zdroje pro okolní komunity a pomáhají se vracet živiny do půdy a rostlin.