Káva Rwanda Kayumbu

Upřesněte výběr produktu
Varianta neexistuje

od 90 Kč
ks
PORTA

Káva Rwanda Kayumbu Více

Odrůda Coffea Arabica, variety Bourbon, Jackson
Zpracování:  metodou mokrou (washed)
Země původu, farma: Rwanda, promývaci stanice Kayumbu, 1600 - 2100 m.n.m.
Chuťový profil: V chuti nalezneme tóny černého rybízu, kakaa a čokolády.
Nízká acidita, hladká jemná dochuť. Káva vhodná na filtr i espresso.
Stupeň pražení: světlejší pražení
Cupping score: 85 bodů

Rwanda

Navzdory své pohnuté historii je dnes Rwanda jedním z miláčků světa kávových specialit - a to z dobrého důvodu! Naše sesterská společnost ve Rwandě odvádí skvělou práci a pražírnám po celém světě přináší to nejlepší, co Rwanda nabízí.


Kávu do Rwandy přivezli na počátku 20. století němečtí misionáři a osadníci. Velkoplošnou produkci kávy zavedla ve 30. a 40. letech minulého století belgická koloniální vláda. Produkce kávy pokračovala i po odchodu belgických kolonistů. Do roku 1970 se káva stala největším vývozním artiklem Rwandy a tvořila 70 % celkových příjmů z vývozu. Káva byla považována za tak cennou, že od roku 1973 bylo zakázáno vytrhávat kávovníky ze země.

V letech 1989 až 1993 došlo v důsledku rozpadu Mezinárodní dohody o kávě (ICA) k prudkému poklesu její ceny na světových trzích. Nízké světové ceny kávy těžce zasáhly rwandskou vládu a hospodářství. Genocida v roce 1994 a její následky vedly k úplnému zhroucení vývozu kávy a životně důležitých příjmů z USD, ale neuvěřitelná odolnost rwandského lidu je patrná z toho, jak se od té doby ekonomika a stabilita zotavily.

Současná Rwanda je považována za jednu z nejstabilnějších zemí v regionu. Od roku 2003 rostla její ekonomika o 7-8 % ročně a produkce kávy hrála v tomto hospodářském růstu klíčovou roli. Káva se rovněž podílela na významném pokroku Rwandy v oblasti rovnosti žen a mužů. Nové iniciativy, které se věnují ženám a zaměřují se na to, aby jim pomohly vybavit se nástroji a znalostmi pro zemědělství, mění způsob, jakým ženy vnímají samy sebe a jak komunikují s okolním světem.

Dnes jsou drobní zemědělci hnací silou odvětví ve Rwandě. V zemi nejsou žádné velké statky. Většinu kávy pěstuje více než 400 000 drobných pěstitelů, kteří vlastní méně než čtvrtinu hektaru. Většinu rwandské produkce kávy tvoří arabica. Rostliny odrůdy Bourbon tvoří 95 % všech kávovníků pěstovaných ve Rwandě.

čerstvě pražená káva z Rwandy z promývací stanice Kayumbu

Promývací stanice Kayumbu

čerstvě pražená káva z Rwandy z promývací stanice Kayumbu Stanice Kayumbu byla postavena rwandskou armádou. Stanice postavené armádou jsou konstruovány tak, aby každou sezónu přijímaly obrovské množství třešní. Společnost Rwacof zakoupila stanici v roce 2013 a od té doby spolupracuje s více než 1 055 zemědělci, kteří do stanice dodávají třešně.

Po nákupu třešní od producentů je pracovníci podrobí přísnému třídění. Nejprve pracovníci mycí stanice odstraní méně kvalitní třešně pomocí flotingu. Poté speciálně vyškolený personál vizuálně zkontroluje zbývající třešně, zda nemají vizuální vady.

Po vytřídění se třešně rozvlákní na pinhalském rozvlákňovači, který před fermentací odstraní až 80 % slizu. Pergamen se poté 10 hodin fermentuje a myje v čisté vodě, načež se na vyvýšených lůžkách vysuší na slunci. Během sušení se káva pravidelně třídí, aby se odstranily nedokonalosti, a prosívá se, aby se zajistilo rovnoměrné sušení.