Káva Kenya Kiamutuira AA - Balení: 500g
Odrůda | Coffea Arabica, variety SL28, SL34, Batian |
Zpracování: | metodou mokrou (washed) |
Země původu, farma: | Kenya, oblast Kirinyaga, prom. stanice Kiamutuira, 1700 m.n.m. |
Chuťový profil: | V chuti ostružiny, černý rybíz, ibišek a jasmín. Vhodné především na filtr. |
Stupeň pražení: | ![]() |
Cupping score: | 87,75 bodů |
Kenya
Přestože pěstování kávy začalo v Keni poměrně pozdě, toto odvětví si získalo a udrželo působivou pověst. Od počátku produkce je keňská káva uznávána pro svou vysokou kvalitu, pečlivou přípravu a vynikající chuť. Více než 600 000 drobných pěstitelů, kteří obhospodařují méně než 5 akrů, dnes tvoří 99 % keňské populace pěstující kávu. Jejich farmy pokrývají více než 75 % celkové plochy pro pěstování kávy a produkují téměř 70 % kávy v zemi. Tito farmáři jsou sdruženi do stovek farmářských družstev (Farmer Cooperative Societies - FCS), z nichž všechna provozují alespoň jeden zpracovatelský závod . Zbytek roční produkce pěstují a zpracovávají malé, střední a velké pozemkové podniky. Většina větších farem má vlastní zpracovatelský závod. Většina keňské kávy se kompletně pere a suší na vyvýšených lůžkách. Země si stále udržuje pověst země s vysokou kvalitou a důrazem na detail v mnoha pracích stanicích. Nejlepší zpracovatelské závody používají přísné postupy třídění při příjmu třešní a v mnoha z nich pracují stejní vedoucí pracovníci po celá léta. | ![]() |
Promývací stanice Kiamutuira
![]() |
|
Příslušenství5
Více informací

Jak kávu balíme
Věříme, že každá káva si zaslouží víc než jen obyčejný obal. Proto v pražírně Porta balíme každé zrno do sáčků s jednocestným ventilem a praktickým zipem, ve čtyřech různých velikostech. Vždy s etiketou a datem pražení, aby k vám káva dorazila čerstvá, voňavá a připravená udělat vám radost. Chcete vědět víc o tom, jak balíme kávu pro náš e-shop? Čtěte dál.

Jak správně skladovat kávu, aby zůstala čerstvá?
Čerstvá výběrová káva si zaslouží víc než jen otevřený sáček v kuchyni. V článku zjistíte, jak ji správně uchovávat, proč ji nedávat do lednice a proč se vyplatí mít doma vakuovou dózu Coffeevac – jednoduché, ale účinné řešení, které udrží chuť a aroma kávy déle živé.

Jak správně mlít kávu: Ideální hrubost mletí pro espresso, V60, Aeropress, moka konvičku a další metody
Mletí kávy je často přehlíženým, ale zásadním krokem k dokonalému šálku. Každá metoda přípravy – od espressa přes V60 až po french press – vyžaduje specifickou hrubost, která rozhoduje o chuti, síle i aroma nápoje. V tomto článku se dozvíte, jak správně namlít kávu podle zvolené metody, proč je čerstvost klíčová a jak vám správné mletí otevře dveře do světa výběrové kávy.

Jak chutná “čerstvá” káva – a proč je někdy lepší počkat
Zjistěte, proč čerstvá káva potřebuje pár dní odpočinku po pražení – a jak poznat ideální chvíli pro její přípravu doma i v kavárně.