Káva Kenya Kiamutuira AA - Balení: 500g

Upřesněte výběr produktu
Varianta neexistuje

550 Kč 550 Kč/balení
Skladem
ks
Odrůda Coffea Arabica, variety SL28, SL34, Batian
Zpracování:  metodou mokrou (washed)
Země původu, farma: Kenya, oblast  Kirinyaga, prom. stanice Kiamutuira, 1700 m.n.m.
Chuťový profil: V chuti ostružiny, černý rybíz, ibišek a jasmín. 
Vhodné především na filtr.
Stupeň pražení: světlejší pražení
Cupping score: 87,75 bodů

Kenya

Přestože pěstování kávy začalo v Keni poměrně pozdě, toto odvětví si získalo a udrželo působivou pověst. Od počátku produkce je keňská káva uznávána pro svou vysokou kvalitu, pečlivou přípravu a vynikající chuť. Více než 600 000 drobných pěstitelů, kteří obhospodařují méně než 5 akrů, dnes tvoří 99 % keňské populace pěstující kávu. Jejich farmy pokrývají více než 75 % celkové plochy pro pěstování kávy a produkují téměř 70 % kávy v zemi. Tito farmáři jsou sdruženi do stovek farmářských družstev (Farmer Cooperative Societies - FCS), z nichž všechna provozují alespoň jeden zpracovatelský závod . Zbytek roční produkce pěstují a zpracovávají malé, střední a velké pozemkové podniky. Většina větších farem má vlastní zpracovatelský závod. Většina keňské kávy se kompletně pere a suší na vyvýšených lůžkách. Země si stále udržuje pověst země s vysokou kvalitou a důrazem na detail v mnoha pracích stanicích. Nejlepší zpracovatelské závody používají přísné postupy třídění při příjmu třešní a v mnoha z nich pracují stejní vedoucí pracovníci po celá léta. čerstvě pražená káva z Keně z promývací stanice Mwiria

Promývací stanice Kiamutuira

čerstvě pražená káva z Keně z promývací stanice Kiamutuira

Usazená v bujné krajině Keni je Kiamutuira důkazem komunitního zemědělství a bohatého dědictví kmene Kikuyu. Tato zpracovatelská stanice stanice, založená v roce 1996, je hrdou součástí Mutira Cooperative Society, družstva, které je srdcem keňské produkce kávy od roku 1951.

Kiamutuira byla založena, aby poskytovala místním farmářům spolehlivé zařízení pro zpracování kávy. Během let se rozrostla a stala se symbolem kvality a komunity, produkujícím některé z nejlepších káv v regionu.

Stanice se nachází na výjimečném místě, hraničícím s nádherným lesem Mt. Kenya. Blízkost tohoto ikonického přírodního území Keni obohacuje farmu o bohatou biodiverzitu a ohromující přírodní scenérii. Region se vyznačuje zvlněnými kopci a zelenými plochami, které vytvářejí ideální prostředí pro pěstování kávy i čaje.

Farma těží z mírného klimatu, kdy denní teploty dosahují průměrně 25 °C a noční teploty se pohybují kolem 15 °C. Toto klima spolu s průměrným ročním úhrnem srážek 1500 mm vytváří perfektní podmínky pro pěstování vysoce kvalitní kávy. Půda obohacená vulkanickou hlínou dále zvyšuje úrodnost země a podporuje růst hlavních kávových odrůd farmy: SL28, SL34 a Batian.

Farma používá stínové stromy, zejména makadamie, aby chránila kávovníky před nadměrným slunečním zářením a udržovala zdraví půdy. To nejen napomáhá produkci lepší kávy, ale také zajišťuje udržitelný zemědělský systém.

Srdcem Kiamutuiry jsou její lidé. Družstvo tvoří 600 farmářů, přičemž každý hospodaří v průměru na 0,1 hektaru. Pozoruhodné je, že členství zahrnuje více žen než mužů, což zdůrazňuje klíčovou roli žen v zemědělském úspěchu komunity. Většina farmářů pochází z etnika Kikuyu, komunity známé pro své bohaté kulturní dědictví a zemědělskou zručnost. Kikuyuský jazyk a kulturní praktiky propůjčují družstvu jedinečnou identitu, která posiluje smysl pro sounáležitost a vzájemnou podporu mezi členy.

Ačkoli je káva hlavní plodinou, zemědělskou rozmanitost regionu obohacuje také pěstování čaje, další významné plodiny této oblasti. Tato rozmanitost poskytuje farmářům ekonomickou stabilitu a zajišťuje, že půda zůstává úrodná a produktivní.

Sklizeň kávy probíhá od října do prosince, což je období intenzivní aktivity a spolupráce v rámci komunity. Během tohoto období farmáři neúnavně pracují na tom, aby zajistili, že budou sklizeny a zpracovány jen ty nejlepší kávové třešně, čímž udržují vysoké standardy, kterými je Kiamutuira proslulá.

Příslušenství5