Káva Yemen - Mocca Matari
Káva Yemen - Mocca Matari Více
Odrůda | Coffea Arabica Heirloom |
Zpracování: | Suchá metoda (Natural) |
Země původu, farma: | Yemen, oblast Al-Sayh, farma Beni Matter, 2000-2400 m.n.m. |
Chuťový profil: | Výjmečná káva s nízkou aciditou středním tělem. Exotická vůně chuť je kořeněná s tóny kardamomu, tabáku a sušeného ovoce. |
Stupeň pražení: |
Yemen
Velmi výjmečná káva z Yemenu. První země, kde opustila káva Afriku a začalo se s ní obchodovat. Hlavním přístavem pro obchod s kávou byl přistav Mocha. Pěstují se zde původní praodrůdy Coffea Arabica Heirloom, původní divoké kávovníky. A protože Yemen byl ve středověku součástí Arábie, tak dal celé odrůdě jméno Cofea Arabica neboli kávovník arabský. Díky Yemenu můžeme pít kávu i my. Káva naprosto odlišná od ostatních svou vůní i chutí. |
Farma Beni Matter
Káva Harazi - Sayhee pochází z mírně svažitého hlubokého mezihorského údolí v tradiční oblasti pěstování kávy Bani matar. Nadmořská výška údolí Al-Sayh (podle něhož je pojmenována mikrolota kávy) se pohybuje mezi 1500 a 1700 metry nad mořem. V oblasti převládají subtropické klimatické podmínky s průměrnými jarními a letními srážkami 300 mm a suchým podzimem a zimou. Káva z této lokality má příznivou kvalitu díky dostupnosti doplňkového zavlažování ze stálého pramene v horní části údolí. To umožňuje zemědělcům řídit dobu kvetení a vyhnout se vodnímu stresu během vývoje zrn. Vývozce zelené kávy "Pearl of Tehama" vytvořil na základě farmářů sběrnou a sledovací síť pro sběr a kontrolu kávy Matari - Sayhee vyvážené mnoha odběratelům z 5 farem v podhradí, které vlastní 45 farmářů z této oblasti. Každou farmu v dílčí vesnici (nazývanou Mahlah) vlastní a spravuje 3-18 domácností s velikostí hospodářství v rozmezí 200-1000 stromů většinou rozdělených do různě velkých teras od několika málo až po 100 stromů na pozemek. |