Káva Honduras Gesha Anaerobic - Balení: 500g

Upřesněte výběr produktu
Varianta neexistuje

950 Kč 950 Kč/balení
Skladem
ks
Odrůda Coffea Arabica. varieta Gesha
Zpracování:  Natural anaerobic
Země původu, farma: Honduras, oblast Santa Bárbara, Finca Jerusalen, 1300-1650 m.n.m.
Chuťový profil: Káva s tóny tamarindu, čokolády a borůvek.
Stupeň pražení: světlé pražení
Cupping score: 93

Honduras

Honduras je malým, ale mocným producentem kávy. Země se může pochlubit největší produkcí kávy na obyvatele na světě. Od roku 2017 se Honduras začal umisťovat na třetím místě v objemu produkce kávy Arabica na světě. O toto místo soupeří s Etiopií - zemí desetkrát větší než Honduras.  Obě země si každoročně vyměňují třetí až čtvrté místo, ale i tak je tento úspěch působivý.

Honduras má vše, co potřebuje k tomu, aby se stal předním producentem výběrové kávy. Země má vhodné podmínky pro pěstování, bohatou úrodnou půdu a vysokou nadmořskou výšku (téměř všechny farmy se nacházejí v nadmořské výšce nad 1 000 metrů) a navíc rozmanité mikroklima.

Od počátku roku 2000 se odvětví začalo zaměřovat na kvalitu. Zlepšená infrastruktura (lepší mechanické sušárny, centralizované mokré mlýny, rostoucí počet solárních sušáren), školení v oblasti kontroly a zajištění kvality (oddělování šarží podle kvality, školy cupperů atd.), vzestup vývozců zaměřených na speciality, zvýšené objemy certifikované kávy a sílící družstevní hnutí - to vše společně přispělo k tomu, že se honduraská káva stala „kávou, kterou je třeba sledovat..

čerstvě pražená káva z Hondurasu

Finca Jerusalelen



čerstvě pražená káva Honduras Finca Jerusalen

Farma byla založena již v roce 1869, nachází se v Hondurasu, u města Trinidad, oblast Santa Barbara. Pěstování kávy na této farmě se dědí z otce na syna. Zatím poslední v řadě farmářů je José Francisco Cuellár Fajardo.

Rozloha farmy je 120 hektarů a odrůdu Gesha začal pěstovat dědeček farmáře José a náš farmář v tom úspěšně pokračuje. Každý rok dosazuje stovky nových stromků. Právě díky ojedinělým horským pralesním podmínkám se odrůdě Gesha na této farmě daří. Stromky jsou zdravé a plodí krásné třešně.

Historie variety Gesha

Gesha je mladá, tajemná Arabica, kávová odrůda kávovníku arabského. Původně pochází z Etiopie (les Gori Gesha) a ve 20. století se rozšířila do několika málo zemí světa, zejména do střední a jižní části amerického kontinentu. 

Rostlina dorůstá až 5 metrů výšky, s odklonem větví od kmene o 45°. Existují 2 odrůdy, které se liší barvou listů mladých výhonků – zelená a bronzová varianta. Má mělký kořenový systém a je velmi citlivá na vlhkost. Potřebuje také mírné sluneční záření.

Pouze plody pěstované mezi 1400-1900 metrů nad mořem vykazují chuťové vlastnosti, pro které je ceněná.

Ve vysokých výškách naopak hrozí spálení UV zářením nebo napadení škůdci.

čerstvě pražená káva z Hondurasu Gesha

Anaerobní zpracování



čerstvě pražená káva Honduras Finca Jerusalen

Farmáři ručně sbírají zralé třešně a dodávají je ke zpracování. Při příjmu zaměstnanci třešně vizuálně zkontrolují a k anaerobní fermentaci přijmou pouze plně zralé třešně. Vybrané třešně jsou pevně zabaleny do sáčků GrainPro a uzavřeny. Třešně fermentují anaerobně (bez přístupu kyslíku) po dobu 18 až 24 hodin.  

Po fermentaci se třešně opatrně vyjmou z pytlů a uloží se k sušení na přímém slunci na vyvýšených lůžkách. Pracovníci třešně často otáčejí, aby se podpořilo rovnoměrné sušení. Sušení třešní trvá přibližně 2 až 3 týdny.

Příslušenství6