Káva Honduras Capucas Organic

Upřesněte výběr produktu
Varianta neexistuje

od 70 Kč
ks
PORTA

Káva Honduras Capucas Organic Více

Odrůda Coffea Arabica, variety Bourbon, Catuaí, Caturra, IHCAFE 90, Lempira, Pacas
Zpracování:  Mokrá metoda (Washed), ruční sběr
Země původu, farma: Honduras, Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada, oblast Las Capucas, San Pedro, 1350 – 1600 m.n.m
Chuťový profil: Jemná vůně, v chuti nalezneme tóny čokolády a karamelu. Dlouhá hořká dochuť.
Stupeň pražení: tmavší pražení
Cupping score: 82,,5 bodů

Honduras

Honduras je malým, ale mocným producentem kávy. Země se může pochlubit největší produkcí kávy na obyvatele na světě. Od roku 2017 se Honduras začal umisťovat na třetím místě v objemu produkce kávy Arabica na světě. O toto místo soupeří s Etiopií - zemí desetkrát větší než Honduras.  Obě země si každoročně vyměňují třetí až čtvrté místo, ale i tak je tento úspěch působivý.

Honduras má vše, co potřebuje k tomu, aby se stal předním producentem výběrové kávy. Země má vhodné podmínky pro pěstování, bohatou úrodnou půdu a vysokou nadmořskou výšku (téměř všechny farmy se nacházejí v nadmořské výšce nad 1 000 metrů) a navíc rozmanité mikroklima.

Od počátku roku 2000 se odvětví začalo zaměřovat na kvalitu. Zlepšená infrastruktura (lepší mechanické sušárny, centralizované mokré mlýny, rostoucí počet solárních sušáren), školení v oblasti kontroly a zajištění kvality (oddělování šarží podle kvality, školy cupperů atd.), vzestup vývozců zaměřených na speciality, zvýšené objemy certifikované kávy a sílící družstevní hnutí - to vše společně přispělo k tomu, že se honduraská káva stala „kávou, kterou je třeba sledovat..

čerstvě pražená káva z Hondurasu

Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada

čerstvě pražená káva z Hondurasu kooperativa Capucas

Omar Rodríguez Interiano založil v roce 1999 družstvo Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada (COCAFCAL), aby se mohl podělit o klíč k úspěchu při pěstování a prodeji výběrové kávy s ostatními pěstiteli v regionu. Dnes má COCAFCAL více než 950 členů. Členové se nacházejí v 16 komunitách v departementu Copán.

Družstvo centralizuje zpracování třešní, aby zachovalo vysokou kvalitu kávy. Třešně jsou selektivně ručně sbírány a dodávány do družstevních mokrých mlýnů. Třešně se rozemelou a poté fermentují. Po fermentaci se pergamen promyje v čisté vodě, aby se odstranil zbývající sliz, a uloží se k sušení. Na sušení pergamenu dohlíží 24 hodin denně speciálně vyškolený personál.  Sušení pergamenu trvá 10 až 20 dní.

Družstvo vybudovalo solární sušárny, které mají 800 sít a mohou najednou usušit až 80 tun kávy. Solární sušičky také poskytují stálou práci více než 12 lidem po celý rok. Družstvo také poskytuje technickou pomoc a financování, aby pomohlo členům postavit si vlastní solární sušičky.

COCAFCAL také investuje do místních komunit, v nichž působí. Financují opravy ulic, terénní školy pro producenty, fotbalové programy pro místní děti. Přispívají místním zdravotním střediskům a poskytují peníze na dopravu na lékařské kliniky v naléhavých případech. Financují také lékařské kliniky, které jezdí do odlehlých oblastí a poskytují základní zdravotní a zubní péči.