Káva Columbie - bezkofeinová

Upřesněte výběr produktu
Varianta neexistuje

od 80 Kč
ks
PORTA

Káva Columbie - bezkofeinová Více

Odrůda Coffea Arabica, Excelso EP (src 15)
Zpracování:  Mokrá metoda (Washed), dekofeinování procesem pomocí CO2
Země původu, farma: Columbie
Chuťový profil: Plná chuť, tóny čokolády.
Stupeň pražení: tmavší pražení

Columbie

Kolumbie je předním výrobcem kávy s celkovým zastoupením 6% světové produkce.V Kolumbii se pěstuje hlavně arabika ve varietách Typika, Bourbon, Caturra, Maragogipe nebo Castilo. Káve se zde zpracovává mokrou cestou, ale novým fenoménem je také zpracování typu honey. Káva dává obživu milionům Kolumbijců, kteří většinou vou kávu dávají pro sdružení malých farem. přibývá ale i Kolumbijců, kteří pijí kolumbijské kávy, pro to se 20% produkce spotřebuje přímo v zemi. Káva se v Kolumbii pěstu hlavně v hornatých oblastech na západě země. Největšímy oblastmy jsou Huila, Tolima nebo Santander. Káva z Kolumbie je velmi rozmanitá díky rozloze země a mikroklimatůmv kolumbijských horách. V Kolumbii najdeme kávy jak sladké, čokoládové nebo ořechové, tak ovocné, květinové až tropické tóny.  čerstvě pražená káva z Kolumbie

Dekofeinizace metodou pomocí CO2

Dekofeinizace pomocí oxidu uhličitého (CO2) je metoda, která se používá k odstranění kofeinu z kávových zrn. Tento postup se stává stále populárnějším pro svou efektivitu a šetrnost k chuti kávy.

Jak to funguje:

  1. Předúprava: Kávová zrna jsou nejprve navlhčena, což pomáhá otevřít jejich strukturu.
  2. Vysokotlaký CO2: Následně se do zrn přivádí oxid uhličitý pod vysokým tlakem. Když je CO2 v tekutém stavu, má schopnost selektivně absorbovat kofein.
  3. Oddělení kofeinu: Kofein se rozpouští v kapalném CO2 a je následně oddělen od kávových zrn.
  4. Regenerace CO2: Použitý CO2 může být znovu stlačen a použit opakovaně, čímž se zvyšuje efektivita procesu.

Výhody:

  • Udržení chuti: Tato metoda má minimální vliv na chuť a aroma kávy ve srovnání s některými jinými metodami dekofeinizace.
  • Eco-friendliness: CO2 je přírodní látka a jeho použití je ekologičtější než některé chemické rozpouštědla.